Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στη Λαμία. Ουροδυναμικός έλεγχος, Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, Βιοψία προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Ουροδυναμική μελέτη, Ουρολογικά προβλήματα, Υπερηχογράφημα νεφρών κύστης προστάτη.

Βαλανοποσθικές συμφύσεις ή συμφύσεις πέους στα παιδιά

Οι βαλανοποσθικές συμφύσεις ή συμφύσεις του πέους αποτελούν κομμάτι της φυσιολογικής ανατομίας των νεογνών και βρεφών. Είναι ένας φυσιολογικός ιστός που παρεμβάλλεται και προκαλεί προσκόλληση της βαλάνου του πέους με το έσω πέταλο της ακροποσθίας (του δέρματος δηλαδή που καλύπτει τη βάλανο). Συνήθως λύνονται μόνες τους χωρίς ιατρική παρέμβαση μέχρι την ηλικία των 4 ετών, κυρίως λόγω των φυσιολογικών βραδινών στύσεων του παιδιού. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να παραμένουν μέχρι την εφηβική ηλικία και να προκαλούν προβλήματα.

Οι κύριες επιπλοκές που μπορούν να έχουν οι συμφύσεις είναι η βαλαποσθίτιδα (φλεγμονή της βαλάνου), η πρόκληση ουρολοίμωξης όταν οι άλλες αιτίες έχουν αποκλεισθεί και ο πόνος. Μόνοι λόγοι για να επέμβει ο ουρολόγος ή ο παιδοχειρουργός πριν την ηλικία των 3 ετών είναι αυτές οι τρεις επιπλοκές.

Αν οι συμφύσεις δεν δημιουργούν πρόβλημα και επιμένουν, μπορούν να αντιμετωπιστούν σε μεγαλύτερη ηλικία πχ 5 ή 6 ετών, όταν το παιδί είναι πιο συνεργάσιμο. Προβλήματα που δημιουργούν κατά την εφηβεία οι συμφύσεις είναι η δυσκολία στον αυνανισμό ή τη σεξουαλική επαφή και ο πόνος στη στύση.

Η λύση των βαλανοποσθικών συμφύσεων πραγματοποιείται στο ιατρείο, μετά την τοπική εφαρμογή ισχυρής αναισθητικής αλοιφής μισή ώρα πριν. Είναι μια  αναίμακτη ιατρική πράξη που λέγεται συμφυσιόλυση, κατά την οποία πραγματοποιείται αποκόλληση του δέρματος της ακροποσθίας από την βάλανο. 

Το παιδί έχει κάποιες ενοχλήσεις μετά το πέρας της ιατρικής πράξης  που διαρκούν μία ή δύο ημέρες, αντιμετωπίζονται όμως με κοινά αναλγητικά. Το παιδί μπορεί να καθυστερήσει να ουρήσει μετά τη διαδικασία λόγω άγχους ή φόβου. Μην ανησυχήσετε για αυτό! Συνήθως συστήνουμε τη λήψη αναλγητικού για μία ή δύο ημέρες (για παράδειγμα σιρόπι Algofren) και τοπικές πλύσεις με χαμόμηλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λύση των βαλανοποσθικών συμφύσεων σε νεαρότερη ηλικία (πριν την ηλικία των 3 ετών)  χωρίς την ύπαρξη ένδειξης, εκτός του ότι μπορεί λόγω τραυματισμών να οδηγήσει σε δευτεροπαθή ουλώδη φίμωση έχει επιπλέον μεγάλα ποσοστά υποτροπής. Εξάλλου αποτελεί μια όχι ευχάριστη εμπειρία για το παιδί και την οικογένεια (τσούξιμο-κάψιμο κατά την ούρηση για κάποιες ημέρες), που καλό είναι να αποφεύγεται αν δεν είναι απαραίτητη.