Βιοψία του προστάτη
Η βιοψία του προστάτη είναι ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιωθεί ή να αποκλειστεί ο καρκίνος του προστάτη σε άνδρες με υποψία της νόσου. Είναι μία ειδική επεμβατική διαδικασία που γίνεται καθοδηγούμενα με τον διορθικό υπερηχογράφο, μέσα δηλαδή από το ορθό. Πάγια προσωπική άποψη του κυρίου Παπαδημητρίου είναι ότι η βιοψία δεν πρέπει να γίνεται στο χώρο του ιατρείου, αλλά στην κλινική για λόγους ασφαλείας.
Γιατί χρειάζεται να υποβληθώ σε διορθικό υπερηχογράφημα και λήψη βιοψιών;
Ο προστάτης είναι ένας αδένας που περιβάλει την ανδρική ουρήθρα ακριβώς μπροστά από την ουροδόχο κύστη και μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στους άνδρες ειδικά μετά την ηλικία των 50 ετών. Οι δύο συχνότερες παθολογικές καταστάσεις σε αυτές τις ηλικίες είναι η καλοήθης υπερπλασία και ο καρκίνος του προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη είναι σήμερα ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες του Δυτικού κόσμου και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Στα αρχικά στάδια η νόσος δεν δίνει συμπτώματα. Σε προχωρημένα στάδια έχει συμπτώματα, όπως η αιματουρία και οι πόνοι στα κόκκαλα λόγω μεταστάσεων.
Απαραίτητες εξετάσεις θεωρούνται σήμερα η δακτυλική εξέταση και η μέτρηση ενός ενζύμου στο αίμα που λέγεται PSA. Όταν το PSA είναι αυξημένο ή αυξάνεται πολύ γρήγορα ή η δακτυλική εξέταση έχει κάποιο ύποπτο εύρημα, τότε θα προταθεί από το γιατρό σας να υποβληθείτε σε βιοψίες προστάτη για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κάτι κακό ή ,αν υπάρχει, να διαγνωσθεί έγκαιρα και να μπορεί να θεραπευτεί. Παλαιότερα η βιοψία γινόταν τυφλά με ένα μαχαιρίδιο που κατευθυνόταν από το δάκτυλο του ουρολόγου. Αυτή η τεχνική είχε πολλά μειονεκτήματα, καθώς δεν μπορούσαν να ληφθούν ενδεικτικά κομμάτια από όλες τις περιοχές του προστάτη και δεν γινόταν χαρτογράφηση, ούτε τοπική αναισθησία, ενώ απαιτούσε γενική αναισθησία συνήθως.
Πώς γίνεται η βιοψία;
Γενικά η βιοψία του προστάτη μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία με διήθηση του περιπροστατικού χώρου με ξυλοκαΐνη ή με ΄μέθη΄ (παρουσία αναισθησιολόγου), ανάλογα και με την επιθυμία του άνδρα.
Ο διορθικός υπερηχογράφος είναι μία λεπτή κεφαλή υπερήχου που εισάγεται στο ορθό από τον πρωκτό. Χρησιμοποιεί υψηλής συχνότητας κύματα και παράγει λεπτομερείς εικόνες του προστάτη. Αυτό βοηθά πολύ στην μέτρηση του όγκου του προστάτη και την εύρεση ύποπτων περιοχών. Στη συνέχεια με μία ειδική βελόνη γίνεται αναισθησία γύρω από τον προστάτη. Ακολουθεί με ένα ειδικό εργαλείο (πιστόλι βιοψιών) η λήψη των κομματιών που είναι συνήθως 10 έως 18, ανάλογα με τον όγκο του προστάτη. Σε επαναληπτική βιοψία ίσως απαιτηθεί η λήψη ακόμα περισσότερων κομματιών. Ίσως νοιώσετε μία μικρή ενόχληση αλλά σπάνια υπάρχει ενοχλητικός πόνος. Η όλη διαδικασία κρατά 15-20 λεπτά. Τα ιστοτεμάχια συσκευάζονται και αποστέλλονται στον παθολογανατόμο που θα τα αξιολογήσει στο μικροσκόπιο μετά από ειδικές χρώσεις.
Αν παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος, πρέπει να τα διακόψετε τουλάχιστον 7 μέρες νωρίτερα, για να μην υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας, κατόπιν συνεννόησης με τον καρδιολόγο σας. Τέτοια φάρμακα είναι η ασπιρίνη, το Salospir, το Sintrom,το Pradaxa, το Plavix και το Iscover. Ενημερώστε το γιατρό σας έγκαιρα.