Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στη Λαμία. Ουροδυναμικός έλεγχος, Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, Βιοψία προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Ουροδυναμική μελέτη, Ουρολογικά προβλήματα, Υπερηχογράφημα νεφρών κύστης προστάτη.

Επηρεάζουν τα ανδρικά εσώρουχα τη γονιμότητα;

Αρκετές μελέτες των τελευταίων 30 ετών έχουν αποδείξει τη σταδιακή επιδείνωση της ποιότητας του ανδρικού σπέρματος στις ανεπτυγμένες Δυτικές χώρες τον 20ο και 21ο αιώνα. Επίσης άλλες μελέτες τονίζουν την ελάττωση των επιπέδων τεστοστερόνης στους άνδρες του Δυτικού κόσμου τα τελευταία 100 χρόνια. Αυτές οι αρνητικές αλλαγές μπορεί να σχετίζονται με περιβαλλοντικούς και lifestyle παράγοντες. Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι η έκθεση σε χημικές ουσίες με επίπτωση στην ορμονική λειτουργία των όρχεων, τα υψηλότερα και διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, η κακή διατροφή (‘πλαστικό’ φαγητό) και οι υψηλές θερμοκρασίες κοντά στην ανδρική γεννητική περιοχή (για παράδειγμα χρήση κινητών και φορητών υπολογιστών στα πόδια). 

Η χρήση σφιχτών εσωρούχων σχετίζεται με αύξηση της θερμοκρασίας στο όσχεο, που είναι η σακούλα μέσα στην οποία βρίσκονται οι όρχεις. Αυτό μπορεί θεωρητικά να επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος. 

Αυτό το μήνα δημοσιεύτηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη στο γνωστό Ιατρικό Περιοδικό Human Reproduction. 

Συμμετείχαν 656 ζευγάρια που αναζήτησαν βοήθεια λόγω υπογονιμότητας σε ένα κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης μεταξύ 2000 και 2017. Όλοι οι άνδρες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο στο σπίτι τους για τον τύπο των εσωρούχων που χρησιμοποιούν. Η μέση ηλικία των ανδρών ήταν τα 35,5 έτη. Το 53% των ανδρών ανέφερε ότι φορούσε εσώρουχα boxers (μπόξερ) και το 47% πιο σφιχτά εσώρουχα. Όσοι φορούσαν μπόξερ είχαν καλύτερη ποιότητα σπέρματος με 25% μεγαλύτερο αριθμό σπερματοζωαρίων και καλύτερα επίπεδα γεννητικών ορμονών. Σίγουρα απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες, αλλά αυτά τα αποτελέσματα δίνουν μία σαφή ένδειξη ότι τα σφιχτότερα εσώρουχα που πολλοί άνδρες προτιμούν μπορούν να επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα, λόγω κυρίως της αύξησης της θερμοκρασίας στη γεννητική περιοχή. 

Βιβλιογραφία:

Type of Underwear Worn and Markers of Testicular Function Among Men Attending a Fertility Center. 

Lidia Mínguez-Alarcón; Audrey J. Gaskins; Yu-Han Chiu; Carmen Messerlian; Paige L. Williams; Jennifer B. Ford; Irene Souter; Russ Hauser; Jorge E. Chavarro. Hum Reprod. 2018;33(9):1749-1756.