Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στη Λαμία. Ουροδυναμικός έλεγχος, Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, Βιοψία προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Ουροδυναμική μελέτη, Ουρολογικά προβλήματα, Υπερηχογράφημα νεφρών κύστης προστάτη.

Η οικονομική κρίση αυξάνει την πιθανότητα θανάτου από έμφραγμα

 

 

 

 

Η ελληνική κρίση, εκτός από δημοφιλές θέμα των ξένων μέσων ενημέρωσης, έχει κινήσει και το ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου παγκόσμια. Απόδειξη αποτελούν οι online δημοσιεύσεις σε μεγάλα ιατρικά περιοδικά, όπως το Lancet τα τελευταία χρόνια. Μία πολύ ενδιαφέρουσα δημοσίευση ήρθε να επιβεβαιώσει ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης το τίμημα τελικά το πληρώνει κυρίως ο ίδιος ο πολίτης (Impact of income status on prognosis of acute coronary syndrome patients during Greek financial crisis. Andrikopoulos G, Tzeis S, Terentes-Printzios D, et al. Clin Res Cardiol.2015). 

Γενικά η επίπτωση του εισοδήματος κάθε πολίτη στην πορεία της υγείας του σε περιόδους κρίσης έχει μελετηθεί και σε άλλες χώρες. Σκοπός των ερευνητών ήταν να αξιολογηθεί η σχέση του εισοδήματος με την πρόγνωση και την πορεία ανθρώπων με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου μετά την έξοδο από το νοσοκομείο τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ανάλυση στοιχείων από μία πολυκεντρική προοπτική μελέτη που ονομάζεται PHAETHON και στην οποία συμμετείχαν ασθενείς με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο από 37 Ελληνικά Νοσοκομεία. Οι εμφραγματίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες ανάλογα με το ετήσιο εισόδημά τους (υψηλότερου εισοδήματος όσοι ξεπερνούσαν τα 1000 ευρώ το μήνα και χαμηλότερου εισοδήματος με κάτω από 1000 ευρώ μηνιαίως). Εκτιμήθηκαν μετά το εξιτήριο τα εξής: κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακό αίτιο, νέο έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, επείγουσα επανεισαγωγή στο νοσοκομείο.  Συνολικά μελετήθηκαν 794 ασθενείς. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας στο νοσοκομείο δεν προέκυψαν διαφορές στις χορηγούμενες φαρμακευτικές αγωγές και αντιμετώπιση, ανεξάρτητα από το εισόδημα. Μετά όμως από το εξιτήριο και με μέση παρακολούθηση 189 ημέρες, οι φτωχότεροι ασθενείς είχαν 92% μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκή (θάνατο, εγκεφαλικό επεισόδιο, κτλ). Αυτή η στατιστικά σημαντική διαφορά παρέμεινε στην ανάλυση και μετά από στάθμιση των αποτελεσμάτων για την ηλικία, το φύλο και τα επίπεδα άγχους. Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι το χαμηλό εισόδημα αποτελεί σημαντικό και ανεξάρτητο προγνωστικό παράγοντα για κακή εξέλιξη μετά το εξιτήριο σε ασθενείς με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο. Αυτό πρέπει προφανώς να το αξιολογήσουν σοβαρά όσοι ασχολούνται με το σχεδιασμό της πολιτικής της Υγείας στη χώρα μας….

 

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα έρχονται να προσθέσουν επιπλέον ανησυχίες γύρω από τις συνέπειες των μέτρων λιτότητας των τελευταίων ετών στον Ελληνικό πληθυσμό. Εξάλλου υπάρχουν και άλλες δημοσιεύσεις σε έγκριτα περιοδικά που τονίζουν τα σημαντικά προβλήματα λόγω κρίσης στον επαρκή εμβολιασμό των παιδιών, στους προληπτικούς ελέγχους και στη ρύθμιση σημαντικών προβλημάτων υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση. Παραθέτεται για όσους ενδιαφέρονται λίστα με δημοσιευμένα πρόσφατα άρθρα.

Βιβλιογραφία:

What has happened to suicides during the Greek economic crisis? Findings from an ecological study of suicides and their determinants (2003-2012).

Rachiotis G, Stuckler D, McKee M, Hadjichristodoulou C.

BMJ Open. 2015 Mar 25;5(3):e007295.

 

Determinants of vaccination coverage and adherence to the Greek national immunization program among infants aged 2-24 months at the beginning of the economic crisis (2009-2011).

Vassiliki P, Ioanna K, Artemis V, Eleni K, Aglaia Z, Attilakos A, Maria T, Dimitris K.

 

BMC Public Health. 2014 Nov 20;14:1192. doi: 10.1186/1471-2458-14-1192

Greek financial crisis: consequences in the healthcare of diabetes and its complications.

Aloumanis K, Papanas N.

Hippokratia. 2014 Jan;18(1):4-6. 

 

The impact of fiscal austerity on suicide: on the empirics of a modern Greek tragedy.

Antonakakis N, Collins A.

Soc Sci Med. 2014 Jul;112:39-50.