Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στη Λαμία. Ουροδυναμικός έλεγχος, Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, Βιοψία προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Ουροδυναμική μελέτη, Ουρολογικά προβλήματα, Υπερηχογράφημα νεφρών κύστης προστάτη.

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και πρόληψη

Ο προστάτης είναι ένα μικρό όργανο μεγέθους καστάνου που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και υπάρχει μόνο στους άνδρες. Η ακριβής λειτουργία του δεν είναι ακόμα πλήρως διευκρινισμένη, αλλά γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ουσιών που σχετίζονται με το σπέρμα και τη ρευστοποίησή του. Στις νεότερες ηλικίες δημιουργεί κυρίως προβλήματα λοιμώξεων (οξείες και χρόνιες προστατίτιδες) ,ενώ μετά τα 50 έτη εμφανίζονται δύο εξαιρετικά συχνές παθήσεις, η καλοήθης υπερπλασία και ο καρκίνος του προστάτη, ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες του Δυτικού Κόσμου. 

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι η διόγκωση του αδένα που συμβαίνει στους περισσότερους άνδρες με την πάροδο των ετών. Οι μισοί άνδρες μετά την ηλικία των 60 ετών θα έχουν συμπτώματα από τη διόγκωση. Συμπτώματα όμως μπορεί να έχουν και νεότεροι ασθενείς και αυτό είναι συχνότερο όταν υπάρχει ισχυρό οικογενειακό ιστορικό (πατέρας ή αδελφός με την πάθηση). Ο προστάτης μεγαλώνει και  μπορεί να φθάσει σε μέγεθος μανταρινιού ή ακόμα και πορτοκαλιού (πάνω από 150 γραμμάρια).  

Ο προστάτης και οι παθήσεις του αποτελούν συχνά πηγή άγχους για τους περισσότερους άνδρες.  Μία συχνή ερώτηση που δέχεται ένας ουρολόγος καθημερινά είναι αν υπάρχει τρόπος να προλάβουμε την καλοήθη υπερπλασία. Έχουν γραφτεί πάρα πολλά γύρω από αυτό το θέμα. Ως σήμερα, επιγραμματικά, η βιβλιογραφία καταλήγει στα εξής:

 

  • Ο ενθουσιασμός που υπήρξε προ ετών για την ευεργετική αντιοξειδωτική δράση της λυκοπένης και του σεληνίου στην πρόληψη της καλοήθους υπερπλασίας και του καρκίνου του προστάτη, δεν επιβεβαιώθηκε σε μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες. 
  • Τα σκευάσματα που κατακλύζουν το διαδίκτυο στερούνται καλά σχεδιασμένων μελετών.
  • ΔΕΝ υπάρχει διατροφικός τρόπος πρόληψης της εμφάνισης της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. 
  • Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής (αναστολείς της 5α ρεδουκτάσης) σε συμπτωματικούς άνδρες με καλοήθη υπερπλασία έχει αποδειχτεί ότι ελαττώνει την πιθανότητα να χρειαστεί μελλοντικά χειρουργική επέμβαση.

Σε ανθρώπους με συμπτωματολογία, υπάρχουν κάποιες απλές συμβουλές που μπορούν να ελαττώσουν τα συμπτώματα ή ίσως την πιθανότητα να χρειαστεί φαρμακευτική ή χειρουργική θεραπεία στο μέλλον. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε:

 

  • Η ελάττωση της λήψης υγρών σε συγκεκριμένες στιγμές, πχ πριν τον ύπνο όταν υπάρχει νυκτουρία ή πριν βγει κάποιος στην αγορά αν έχει συχνουρία. Παρόλα αυτά,  η συνολική λήψη υγρών ανά 24ωρο δεν πρέπει να είναι κάτω από 1,5 λίτρο!
  • Η ελάττωση της λήψης καφεΐνης και αλκοόλ που φαίνεται να έχουν ερεθιστική δράση στην ουροδόχο κύστη.  Για παράδειγμα άνδρες με έντονη συχνουρία ανταποκρίνονται συχνά πολύ καλά στην αλλαγή σε ντεκαφεϊνέ.
  • Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας μπορεί να έχει ευεργετική δράση, ειδικά στα ερεθιστικά συμπτώματα, όπως η συχνουρία.