Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στη Λαμία. Ουροδυναμικός έλεγχος, Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, Βιοψία προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Ουροδυναμική μελέτη, Ουρολογικά προβλήματα, Υπερηχογράφημα νεφρών κύστης προστάτη.

Μπορεί ο καφές να επηρεάσει τη στύση μας;

Μπορεί η μέρα μας να ξεκινήσει χωρίς να πιούμε έναν καφέ; Για τους περισσότερους μάλλον όχι… Οι πιο ωραίες συναντήσεις γίνονται πάνω από ένα φλιτζάνι καφέ. Οι φίλοι βρίσκονται και λένε τα νέα τους με έναν καφέ. Οι αγουροξυπνημένοι, οι μερακλήδες, οι πικραμένοι, οι χωρισμένοι,  όλοι έχουν κάτι κοινό: τον καφέ!

Γενικά δεν είναι ξεκάθαρο αν η κατανάλωση καφεΐνης επηρεάζει την ανδρική στύση και οι μελέτες που υπάρχουν ως σήμερα έχουν διφορούμενα αποτελέσματα. 

Το 2015 μία μελέτη σε 3.700 άνδρες κατέληξε ότι όσοι καταναλώνουν 170-375 mg καφεΐνης την ημέρα (2 έως 3 κούπες καφέ) είχαν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας. Ένας πιθανός μηχανισμός που μπορεί να ερμηνεύει αυτό το εύρημα είναι η χαλάρωση των λείων μυϊκών ινών του πέους και των πεϊκών αρτηριών που οδηγεί σε καλύτερη αιματική ροή και σκληρότερες στύσεις. Παρόλα αυτά, οι μελετητές τονίζουν ότι δεν συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για προβλήματα στύσης, όπως η στεφανιαία νόσος και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Φέτος δημοσιεύθηκε μία μεγαλύτερη μελέτη με 21.000 άνδρες ηλικίας από 40 έως 70 ετών. Αυτή κατέληξε ότι η κατανάλωση καφέ δεν επηρεάζει σημαντικά την ανδρική στύση. Όμως παρατηρήθηκε ότι όσοι πίνουν ντεκαφεϊνέ ήταν πιο πιθανό να έχουν στυτικά προβλήματα, ειδικά αν είναι και καπνιστές. Και αυτά τα αποτελέσματα όμως πρέπει να τα δούμε με προσοχή, καθώς όσοι καταναλώνουν ντεκαφεϊνέ φαίνεται να είναι σε μεγάλο ποσοστό καπνιστές και να έχουν και άλλα σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως υψηλή πίεση και χοληστερίνη. 

 

Βιβλιογραφία

American Journal of Epidemiology via Medscape

Lopez, David S., et al.

“Coffee Intake and Incidence of Erectile Dysfunction”

(Full-text. May 2018)

 

https://www.medscape.com/viewpublication/2406

International Society for Sexual Medicine

“Caffeine May Reduce Risk of Erectile Dysfunction”

https://www.issm.info/news/sex-health-headlines/caffeine-may-reduce-risk-of-erectile-dysfunction/

 

“Can increasing caffeine intake help with erectile dysfunction (ED)?”

https://www.issm.info/sexual-health-qa/can-increasing-caffeine-intake-help-with-erectile-dysfunction-ed/