Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στη Λαμία. Ουροδυναμικός έλεγχος, Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, Βιοψία προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Ουροδυναμική μελέτη, Ουρολογικά προβλήματα, Υπερηχογράφημα νεφρών κύστης προστάτη.

Πέτρες στους νεφρούς: συντηρητική αντιμετώπιση

Σε μικρούς λίθους που ανευρίσκονται τυχαία στο νεφρό, ειδικά στο κάτω μέρος του, είναι πολύ λογική η απλή παρακολούθηση ανά έτος και μόνο αν αυξηθούν σε μέγεθος ή δώσουν συμπτώματα να προχωρήσουμε σε ενεργό θεραπεία.

Σε λίθους ουρικού οξέος έχει πολύ καλό αποτέλεσμα η χημόλυση. Η χημόλυση γίνεται με μία ειδική σκόνη που κάνει αλκαλοποίηση των ούρων (εμπορικό σκεύασμα στην Ελλάδα είναι το Lithoren). Το PH θέλουμε να κυμαίνεται από  6,5 έως 7. Ο ασθενής καλό είναι να μετράει το PH καθημερινά μόνος του με ειδικές ταινίες μέτρησης που υπάρχουν στη συσκευασία του Lithoren. Η αλκαλοποίηση διαλύει σε μεγάλο βαθμό τους λίθους από ουρικό οξύ. Η διάρκεια θεραπείας συνήθως είναι 2-3 μήνες και μπορεί να επαναλαμβάνεται προληπτικά ανά διαστήματα. 

Ένας λίθος στον ουρητήρα με μέγεθος έως 6 χιλιοστά συνήθως μπορεί  να αποβληθεί μόνος του. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να συστήσουμε αναμονή με λήψη άφθονων υγρών, τοποθέτηση θερμών επιθεμάτων στο κοιλιακό τοίχωμα ή στην οσφύ και αντιφλεγμονώδη-παυσίπονα φάρμακα. Επίσης χορηγούμε ένα φάρμακο του προστάτη που χαλαρώνει τον ουρητήρα και κάνει πιο εύκολη τη διέλευση του λίθου (MET- medical expulsive therapy). Αναμένουμε για διάστημα 15 ημερών και αξιολογούμε ξανά τον ασθενή μας. Αν προκύψει πυρετός ή υπάρχουν διαρκή και έντονα επεισόδια κολικού, τότε συνήθως προχωράμε στην τοποθέτηση ουρητηρικού καθετήρα pigtail. Είναι ένα λεπτό σωληνάκι που περνάει με κυστεοσκόπηση στο χειρουργείο από την ουροδόχο κύστη προς το νεφρό και εξασφαλίζει την ομαλή παροχέτευση των ούρων, καταργώντας προσωρινά την απόφραξη. Αφού τοποθετηθεί, αποφασίζουμε σε δεύτερο χρόνο πώς αντιμετωπίζουμε τον λίθο του ουρητήρα.