Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στη Λαμία. Ουροδυναμικός έλεγχος, Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, Βιοψία προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Ουροδυναμική μελέτη, Ουρολογικά προβλήματα, Υπερηχογράφημα νεφρών κύστης προστάτη.

Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το συχνότερο καρκίνο στους άνδρες του Δυτικού κόσμου και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον ανδρικό πληθυσμό. Είναι συχνότερος στις μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 70 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερους άνδρες. Η συχνότητά του είναι υψηλότερη στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη με πάνω από 200 περιστατικά ανά 200.000 άνδρες το χρόνο, αλλά νεότερες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν αύξηση και στη Νότια Ευρώπη. Η πενταετής επιβίωση της νόσου αυξήθηκε από 74% το 1999-2001 σε 85% το 2005-2007.

Οι δύο εξετάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη είναι η μέτρηση του PSA και η δακτυλική εξέταση. Σήμερα γίνεται προσπάθεια στο εργαστήριο να ανακαλύψουμε πιο αξιόπιστους δείκτες, αλλά όχι με χειροπιαστά ακόμα αποτελέσματα για ευρεία χρήση.

Γενικά οι ομάδες αυξημένου κινδύνου  για τη νόσο είναι:

•Άνδρες άνω των 50 ετών.

•Άνδρες άνω των 45 ετών με οικογενειακό ιστορικό προστατικού καρκίνου.

•Αφροαμερικάνοι άνω των 45 ετών.

•Άνδρες με PSA άνω του 2 ng/ml στα 60 χρόνια.

•Άνδρες με PSA άνω του 1 ng/ml στα 40 χρόνια.