Βάιος Παπαδημητρίου Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος στη Λαμία. Ουροδυναμικός έλεγχος, Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, Βιοψία προστάτη, Υπερπλασία προστάτη, Ουροδυναμική μελέτη, Ουρολογικά προβλήματα, Υπερηχογράφημα νεφρών κύστης προστάτη.

Τι είναι η συχνουρία και η επιτακτικότητα στην ούρηση;

Η επιτακτικότητα ορίζεται από τη Διεθνή Εταιρία Εγκράτειας ως η ξαφνική έντονη επιθυμία για ούρηση που είναι αδύνατο να ανασταλεί. Ο άνδρας ή η γυναίκα χαρακτηριστικά αναζητούν αγωνιωδώς τουαλέτα και συχνά δεν προλαβαίνουν να φθάσουν και χάνουν ούρα (επιτακτική ακράτεια). Σε νεαρότερες ηλικίες είναι συχνότερη στις γυναίκες και στα παιδιά, αλλά μετά τα 70 έτη είναι πολύ συχνή και στους άνδρες. 

Γενικά είναι το βασικό χαρακτηριστικό μίας κλινικής διάγνωσης που λέγεται υπερλειτουργική κύστη και χαρακτηρίζεται από επιτακτικότητα, συχνά συνοδευόμενη με συχνουρία και νυκτουρία, με ή χωρίς επιτακτική ακράτεια. Ως συχνουρία ορίζονται από 8 και πάνω ουρήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας ως τη βραδυνή κατάκλιση.

Που οφείλεται η συχνοουρία;

Η υπερλειτουργική κύστη είναι συνήθως ιδιοπαθής, άγνωστης δηλαδή αιτιολογίας. Ο ουρολόγος οφείλει να αποκλείσει άλλα αίτια επιτακτικότητας και συχνουρίας, όπως ο καρκίνος της κύστεως, η λιθίαση της κύστης, το carcinoma in situ, η λοίμωξη και ο σακχαρώδης διαβήτης. Η εμμηνόπαυση στις γυναίκες συνήθως επιδεινώνει τα συμπτώματα. 

Αν όλα αυτά αποκλειστούν έχουμε πολύ καλά νεότερα φάρμακα σε συνδυασμό με lifestyle συμβουλές (περιορισμός καφεΐνης, τσαγιού, αλκοόλ).

Μία ειδική μορφή υπερλειτουργικής κύστης είναι η νευρογενής. Η επιτακτικότητα και η επιτακτική ακράτεια είναι εξαιρετικά συχνή σε ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα, όπως οι κακώσεις του νωτιαίου μυελού, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Parkinson, η άνοια και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Σε αυτούς τους αρρώστους είναι εξαιρετικά σημαντική η παρακολούθηση από ουρολόγο, ώστε να εξασφαλίζεται σε βάθος χρόνου η ασφάλεια των νεφρών.

Αν έχετε το σύμπτωμα της επιτακτικότητας και της συχνουρίας, υπάρχουν εξαιρετικές σύγχρονες επιλογές. Συμβουλευτείτε τον ουρολόγο σας!