Πρόωρη εκσπερμάτιση
Η πρόωρη εκσπερμάτιση και η στυτική δυσλειτουργία αποτελούν τις συχνότερες σεξουαλικές διαταραχές στον άνδρα. Η πρόωρη εκσπερμάτιση φαίνεται να αφορά το 30% των ανδρών κάποια στιγμή στη ζωή τους, αν και δεν υπάρχουν επαρκή στατιστικά στοιχεία. Δυστυχώς οι περισσότεροι άνδρες νοιώθουν αίσθημα ντροπής και δεν επισκέπτονται εύκολα τον ουρολόγο. Έτσι παραμένουν αδιάγνωστοι και χωρίς καμία θεραπευτική βοήθεια.
Που οφείλεται η πρόωρη εκσπερμάτιση και πώς ορίζεται;
Η αιτιολογία της γενικά είναι άγνωστη. Παραδοσιακά θεωρείται κατά κύριο λόγο ψυχογενής διαταραχή οφειλόμενη σε αδυναμία ελέγχου του αντανακλαστικού της εκσπερμάτισης από υπερβολικό άγχος και υπερευαισθησία του πέους. Παρόλα αυτά, φαίνεται να έχει και γενετικό υπόβαθρο και σε κάποιες περιπτώσεις σχετίζεται με φλεγμονές του προστάτη (προστατίτιδες), παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα και τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες κατά το παρελθόν. Ένας άνδρας μπορεί να έχει πρόωρη εκσπερμάτιση από την πρώτη του σεξουαλική εμπειρία ή μπορεί να εμφανιστεί στην πορεία της ζωής του.
Οι περισσότεροι άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση έχουν υψηλά επίπεδα άγχους. Συνήθως ο άνδρας εκσπερματώνει σε διάστημα λιγότερο του ενός λεπτού από την είσοδο στο γυναικείο κόλπο ή ακόμα και πριν προλάβει να μπει. Μπορεί να εμφανιστεί από την πρώτη σεξουαλική επαφή ή και αργότερα. Τελικά, ενώ είναι μία πολύ συχνή διαταραχή που επηρεάζει την ποιότητα της επαφής και κυρίως την ψυχολογία του άνδρα, μόνο ένας στους πέντε θα ζητήσει βοήθεια από ειδικό ανδρολόγο. Συχνά η πρόωρη εκσπερμάτιση συνδυάζεται με στυτική δυσκολία, χαλαρή δηλαδή στύση που κάνει δύσκολη την διείσδυση στον κόλπο. Γενικά επηρεάζει ιδιαίτερα αρνητικά την ποιότητα ζωής.
Τι θα διερευνήσει ο γιατρός;
Πλήρες ιατρικό ιστορικό: Επάγγελμα, εργασιακό περιβάλλον, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ ή άλλων φαρμάκων, σεξουαλικό ιστορικό. Το βασικό ζητούμενο του ανδρολόγου είναι ο εντοπισμός των αναγκών και προσδοκιών του ασθενούς, η βοήθεια στο ζευγάρι και η εκτίμηση αν η ψυχοσεξουαλική θεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη.
Φυσική εξέταση: φυσική εξέταση γεννητικών οργάνων και αποκλεισμός παθήσεων του πέους (πχ καρκίνος, φίμωση, βραχύς χαλινός). Απλή νευρολογική εξέταση και αξιολόγηση των βασικών αντανακλαστικών.
Εξετάσεις αίματος: Αυτές κυρίως θα ζητηθούν όταν συνυπάρχει και πρόβλημα στύσης. Τότε μετρούνται ορμόνες σχετικές με τη λίμπιντο και τη στύση, η τεστοστερόνη, το σάκχαρο και η χοληστερίνη.
Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες;
- Τοπική θεραπεία: συχνά συνταγογραφούμε τοπικές αλοιφές που προκαλούν τοπική αναισθησία. Φαίνεται ότι έχουν καλό αποτέλεσμα σε ένα 50-70% των περιπτώσεων. Ο ασθενής βάζει την αλοιφή τοπικά 10-30 λεπτά πριν την επαφή και καλό είναι να χρησιμοποιεί προφυλακτικό για να μην αναισθητοποιείται ο κόλπος της συντρόφου.
- Φάρμακα: Υπάρχουν φάρμακα ,όπως οι αναστολείς της επαναπρόσληψης σεροτονίνης, που δουλεύουν ικανοποιητικά, αυξάνοντας τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Πρόσφατα μάλιστα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο της κατηγορίας αυτής με μοναδική ένδειξη την πρόωρη εκσπερμάτιση. Το φάρμακο ονομάζεται νταποξετίνη, λαμβάνεται κατ’επίκλησιν (όποτε δηλαδή θέλει ο ασθενής και όχι καθημερινά) και κυκλοφορεί στην Ελλάδα (Priligy). Ο ουρολόγος εξηγεί στον άνδρα τον τρόπο λήψης και προτείνει τη δοσολογία.
- Σε περιπτώσεις που συνυπάρχει στυτική δυσκολία, μπορεί να συστηθεί κάποιο από τα φάρμακα της στύσης.
- Ψυχοσεξουαλική θεραπεία- θεραπεία συμπεριφοράς: μπορεί να είναι χρήσιμη και γίνεται από ειδικούς ψυχολόγους ή ψυχιάτρους.
- Αυνανισμός πριν την προσπάθεια επαφής. Είναι μία τακτική που εφαρμόζουν πολλοί νέοι άνδρες. Το πέος απευαισθητοποιείται οδηγώντας σε μεγαλύτερη διάρκεια στύσης όταν περάσει ο χρόνος αδράνειας.
Η πρόωρη εκσπερμάτιση και η στυτική δυσλειτουργία αποτελούν τις συχνότερες σεξουαλικές διαταραχές στον άνδρα. Σήμερα υπάρχουν σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές με πολύ καλά αποτελέσματα. Αν έχετε πρόωρη εκσπερμάτιση μην διστάσετε να επισκεφτείτε τον ουρολόγο!