Νευρογενής κύστη και ουροδυναμικός έλεγχος
Η νευρογενής κύστη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με βλάβη του νωτιαίου μυελού (συνήθως μετά από τροχαία ατυχήματα) και οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες νευρολογικές παθήσεις. Ο όρος νευρογενής δυσλειτουργία του κατώτερου ουροποιητικού περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα διαταραχών της ούρησης που κοινό παρανομαστή έχουν την υποκείμενη νευρολογική βλάβη, η οποία και τις προκαλεί.
Η κύστη αυτών των ανθρώπων λόγω της βλάβης των νευρικών οδών συσπάται συνήθως ανεξέλεγκτα χωρίς εκούσιο έλεγχο και αυτό προκαλεί ακράτεια ούρων. Όταν οι συσπάσεις αυτές είναι πολύ έντονες, τότε υπάρχει ο κίνδυνος λόγω των πολύ υψηλών πιέσεων που αναπτύσσονται να επιστρέψουν ούρα προς τους νεφρούς και να προκληθεί νεφρική βλάβη - νεφρική ανεπάρκεια. Επίσης η νευρογενής κύστη συχνά συνοδεύεται από αδυναμία αδειάσματος και παραμονή σημαντικού υπολείμματος ούρων ,που βάζει και αυτό σε κίνδυνο τη λειτουργία των νεφρών. Για αυτό το λόγο, οι νευρολογικοί ασθενείς πρέπει να έχουν τακτική ουρολογική παρακολούθηση με πλήρη ουροδυναμικό έλεγχο όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.
Ποιες νευρολογικές παθήσεις προκαλούν νευρογενή κύστη και γιατί είναι τόσο επικίνδυνη για τη ζωή;
Παρακάτω δίνουμε μία λίστα των σημαντικότερων νευρολογικών παθήσεων που σχετίζονται με νευρογενή κύστη.
Παθήσεις Νωτιαίου μυελού (κατάγματα σπονδυλικής στήλης- μηνιγγομυελοκήλη- συριγγομυελία- όγκοι)
- Σκλήρυνση κατά πλάκας
- Νόσος του Parkinson
- Εγκεφαλικό επεισόδιο
- Άνοια
- Κήλες μεσοσπονδυλίων δίσκων
- Περιφερική νευροπάθεια (σακχαρώδης διαβήτης- χειρουργεία πυέλου , όπως χαμηλή πρόσθια εκτομή και κοιλιοπερινεϊκή εκτομή εντέρου)
- Όγκοι εγκεφάλου
- Εγκεφαλική παράλυση
- Υδροκέφαλος
Η νεφρική ανεπάρκεια ήταν η συχνότερη αιτία θανάτου στους καταγματίες της σπονδυλικής στήλης ως τη δεκαετία του 1970 και είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι τραυματίες των παγκοσμίων πολέμων πέθαναν από αυτή την αιτία. Τότε πολύ λίγα γνωρίζαμε για τη νευρογενή κύστη. Με την εξέλιξη της ουροδυναμικής τη δεκαετία του 60 και την κατανόηση των κινδύνων από τις υψηλές πιέσεις της ουροδόχου κύστης, τα ποσοστά των παραπληγικών ή τετραπληγικών που τελικά καταλήγουν σε νεφρική ανεπάρκεια ελαττώθηκαν δραματικά. Παρόλα αυτά ακόμα και σήμερα πολλοί νευρολογικοί ασθενείς που δεν παρακολουθούνται από νευροουρολόγο θα υποστούν βλάβη των νεφρών.
Οι κύριοι στόχοι του ουρολόγου στη νευρογενή κύστη είναι:
- Η προστασία των νεφρών
- Η βελτίωση της ακράτειας και της ποιότητας της ζωής.
Γιατί ο ουροδυναμικός έλεγχος είναι τόσο σπουδαίος στη νευρογενή κύστη;
Ο ουροδυναμικός έλεγχος είναι η βασικότερη εξέταση στη νευροουρολογική διαχείριση της νευρογενούς κύστης. Αποτελεί τον καλύτερο τρόπο αντικειμενικής εκτίμησης της λειτουργίας και δυσλειτουργίας του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Ο άμεσος στόχος της ουροδυναμικής είναι η αναπαραγωγή του συμπτώματος (-των) του ασθενούς κάτω από ελεγχόμενες και μετρήσιμες συνθήκες, ώστε να μπορεί να εντοπιστεί η αιτία της δυσλειτουργίας. Έτσι θα μπορέσουμε να κατευθύνουμε σωστά τη θεραπεία και θα αποτελέσει βάση για μελλοντική σύγκριση και παρακολούθηση.
Για περισσότερες πληροφορίες για τον ουροδυναμικό έλεγχο μπορείτε να ανατρέξετε στο κεντρικό menu της ιστοσελίδας μας. Στο ιατρείο μας λειτουργεί σύγχρονο Ουροδυναμικό Εργαστήριο με εξοπλισμό της κορυφαίας Ολλανδικής Εταιρίας MMS και Νευροουρολογικό Ιατρείο, το οποίο είναι και το μοναδικό στους νομούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η Ουροδυναμική και η Νευροουρολογία αποτελούν τα βασικά πεδία ενδιαφέροντος του κυρίου Παπαδημητρίου και το βασικό αντικείμενο της εξειδίκευσής του.