Κολικός νεφρού - ουρητήρα
Ο κολικός του νεφρού οφείλεται συνήθως σε πέτρα που υπάρχει στο νεφρό ή στον ουρητήρα, στο σωληνάκι δηλαδή που κατεβάζει τα ούρα από το νεφρό προς την ουροδόχο κύστη. Πολύ πιο σπάνια μπορεί να οφείλεται σε πήγματα αίματος ή σε απόπτωση νεφρικών θηλών. Ίσως αποτελεί τον ισχυρότερο πόνο που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος. Γυναίκες που έχουν την εμπειρία του κολικού και έχουν γεννήσει φυσιολογικά, συνήθως λένε ότι ο πόνος του κολικού είναι πολύ ισχυρότερος από τον πόνο του τοκετού.
Ο πόνος του κολικού είναι συνήθως αιφνίδιας έναρξης και μπορεί να εντοπίζεται στη νεφρική χώρα κοντά στη σπονδυλική στήλη ή και να επεκτείνεται κατά μήκος του ουρητήρα προς την κύστη, το πέος και την ουρήθρα. Συχνά όταν η πέτρα είναι στον ουρητήρα υπάρχει αντανάκλαση του πόνου προς τα γεννητικά όργανα και όταν πλησιάζει προς την κύστη συνήθως υπάρχει έντονη συχνουρία και επιτακτικότητα. Είναι πόνος αγωνιώδης, δηλαδή δεν υπάρχει στάση που να προσφέρει ανακούφιση. Ο άρρωστος είναι ανήσυχος, έχει όψη πάσχοντος και συχνά υπάρχει εφίδρωση και ναυτία ή έμετος. Ακόμα και πολύ μικρές πέτρες ,μεγέθους μικρού ρυζιού ή φακής, μπορεί να προκαλούν εντονότατα συμπτώματα.
Στην φάση του έντονου πόνου , ο ουρολόγος θα προσφέρει στον άρρωστο άμεση αναλγητική θεραπεία με χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων συνήθως ενδομυϊκά ή ενδοφλέβια. Αν ο πόνος δεν υποχωρεί, συμπληρωματικά χορηγούνται πιο ισχυρά παυσίπονα (οπιοειδή) και τοποθετείται ορός για ενυδάτωση. Το βασικό ζητούμενο για τον ουρολόγο είναι να εντοπιστεί το μέγεθος και η θέση της πέτρας και να αποκλειστούν άλλες παθήσεις της κοιλιάς που μπορούν να μιμούνται τον κολικό (για παράδειγμα οξεία σκωληκοειδίτιδα, ουρολοίμωξη, ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής, εκκολπωματίτιδα του εντέρου κ.α.).
Συνήθως ο άρρωστος θα υποβληθεί αρχικά σε υπερηχογράφημα νεφρών και κύστεως και σε μία απλή ακτινογραφία νεφρών-ουρητήρων-κύστεως (ΝΟΚ). Ο πόνος του κολικού οφείλεται στην οξεία διάταση του νεφρού που λέγεται υδρονέφρωση και προκαλείται από την απόφραξη στην κάθοδο των ούρων , η πέτρα δηλαδή εμποδίζει και φράζει πλήρως την έξοδο τους. Αν υπάρχουν αμφιβολίες για τη διάγνωση ή ο λίθος είναι ακτινοδιαφανής (δεν φαίνεται δηλαδή στην απλή ακτινογραφία) η διερεύνηση θα προχωρήσει περαιτέρω με αξονική τομογραφία.