Επίσχεση ούρων
Επίσχεση ούρων είναι η αδυναμία αδειάσματος της ουροδόχου κύστεως. Μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια με διαφορετική κλινική εικόνα. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οφείλεται στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη σε ηλικίες κυρίως μετά τα 55 έτη. Μπορεί όμως να έχει και άλλα αίτια, όπως τα στενώματα της ουρήθρας ή η απόφραξη από πέτρα που μπλόκαρε μέσα στην ουρήθρα.
Στην οξεία επίσχεση υπάρχει έντονος αγωνιώδης πόνος χαμηλά στην κοιλιά και ο άνδρας είναι ανήσυχος. Υπάρχει έντονη επιθυμία για ούρηση, αλλά βγαίνουν μόνο λίγες σταγόνες. Ο ουρολόγος σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει άμεσα να τοποθετήσει καθετήρα, ώστε να ανακουφιστεί ο άνδρας. Συνήθως με τον καθετηριασμό βγαίνουν 500-800 ml στην οξεία επίσχεση.
Η χρόνια επίσχεση είναι πολύ πιο ύπουλη. Εγκαθίσταται προοδευτικά και δεν δίνει συμπτώματα συνήθως. Ο άνδρας συνηθίζει την κακή ποιότητα ούρησης στο πέρασμα των ετών και του φαίνεται σχεδόν φυσιολογική. Η ουροδόχος κύστη ξεχειλώνει λόγω του μεγάλου υπολείμματος ούρων μετά την ούρηση που μπορεί να φθάσει τα 3 ή 4 λίτρα! Χαρακτηριστικά η κύστη είναι ορατή στο υπογάστριο (σαν κεφάλι μωρού) και επεκτείνεται και πάνω από τον ομφαλό. Η παραμονή τόσο μεγάλων υπολειμμάτων οδηγεί σε παλινδρόμηση ούρων προς τους νεφρούς και χρόνια νεφρική βλάβη λόγω υδρονέφρωσης. Συνήθως αυτοί οι άνδρες έχουν ήδη νεφρική ανεπάρκεια όταν προσέλθουν για εξέταση. Δουλειά του ουρολόγου είναι να τοποθετήσει προσεκτικά καθετήρα και να αδειάσει σταδιακά και όχι μονοκόμματα την ουροδόχο κύστη. Στη συνέχεια θα παρακολουθήσει τη νεφρική λειτουργία που συνήθως βελτιώνεται και τους ηλεκτρολύτες, γιατί υπάρχει κίνδυνος υποκαλιαιμίας λόγω της έντονης πολυουρίας των πρώτων 24ώρων. Μονόδρομος μετά τη σταθεροποίηση της νεφρικής λειτουργίας είναι η προστατεκτομή.